marți, decembrie 27

Recenzie "Theodora Tenpenny și tabloul pierdut"


O carte minunată și foarte complexă este "Theodora Tenpenny și tabloul pierdut" de Laura Marx Fitzgerald de la editura Booklet Fiction, in traducerea Laviniei Braniste.

Se adresează copiilor de peste 12 ani.
Theodora este o copilă sărmana, căreia îi moare și bunicul. Rămâne singură cu o mamă cu probleme și o casa veche de întreținut. Este o fată foarte practică: economisește bani, pune murături, hrănește găinile, își face ghiozdan, haină și jambiere din pulovere găsite la gunoi. Se imprieteneste cu Bodhi, fiică de actori, care studiază în sistem homeschooling, realizând diverse proiecte. Așa intră în jocul de descifrare al misterului tabloului descoperit de Theodora, care este adepta lecturii la bibliotecă, al mersului în muzee, în timp ce Bodhi este as în tehnologie: internet, telefon cu touch. 
Cartea este emoționantă, cu scene umoristice. Vă divulg doar una: o bătaie cu ouă pentru intimidarea unei vecine care nu suporta zgomotul produs de găini. 
M-a fascinat bogăția informatiilor despre artă, despre picturi, pictori și biografia lui Rafael, dar și modul în care se face trimitere spre lectură. 
Cartea este scrisă pornind de la pagina 35 a altei cărți, după cum declară autoarea. "Cărțile vorbesc întotdeauna despre alte cărți". 
Importanța practică a diferitelor materii: chimie, latină, istoria artei, biologie este un alt punct forte al cărții. 
O recomand copiilor, dar în special părinților. Este o carte despre viața de zi cu zi: copii cu bani (Bodhi are cardul părinților pe mână) versus copii sărmani (Theodora, care poartă furoul bunicii pe post de rochiță de vară).
Lectură plăcută! - multumesc mult Monica Schmoll.



Niciun comentariu: